Hoe gaat het aanvechten van een boete in zijn werk?

Dikwijls krijgen wij de vraag hoe het aanvechten een boete in zijn werk gaat? Dit is een leuke vraag om te beantwoorden. Het blijkt vaak dat burgers niet op de hoogte zijn van wat er allemaal mogelijk is. Stel u krijgt een verkeersboete uitgereikt door het CJIB. U denkt dat alles klopt, maar is dit wel het geval? Hieronder leest u meer over de procedure.

Aanmelding boete
Allereerst kunt u via onze website uw boete aanmelden (of onderaan deze blog). Dit duurt 30 seconden en gaat allemaal digitaal. Wij ontvangen deze aanmelding per e-mail en sturen een bevestiging terug met informatie over de procedure en het dossiernummer.

Administratief beroep
Vervolgens stellen wij administratief beroep in bij de officier. In de volksmond heet dit bezwaar maken. Wij vragen dan tevens om het gehele procesdossier. Dit is belangrijk, want wij moeten wel weten op basis van welke grond een boete is opgelegd en wat de verklaring van de agent of BOA is.

Beslistermijn
Vervolgens is het afwachten. De officier heeft 16 + 10 weken de tijd om te beslissen op het administratief beroepschrift. In de tussentijd ontvangen wij het procesdossier en stellen de gronden van beroep in. Er dient ook nog gehoord te worden. Dit is een zitting waarbij de zittingsvertegenwoordiger van het CVOM vragen kan stellen en wij de mogelijkheid krijgen het beroep beter te verwoorden.

Beslissing
Na een lange tijd volgt de beslissing. Deze is veelal ongegrond (= afgewezen). Dat komt omdat een computer dit standaard doet. Niemand leest het beroepschrift. Daarom gaan wij binnen 6 weken na de beslissing standaard in beroep. Pas dán leest iemand het dossier.

Beroep bij de Kantonrechter
Wij stellen dus opnieuw gronden in en wachten vervolgens op de oproep van de Kantonrechter. In veel gevallen zijn wij aanwezig bij de zitting, in andere gevallen sturen wij een pleidooi. Dit ligt puur aan de Rechtbank, de datum en wat voor zaak het betreft. Wij maken daar dus zorgvuldig een afweging in.

Oproep Rechtbank
Meestal na 6 maanden volgt er een oproep. Eerst wordt gekeken of wij ontvankelijk zijn in beroep. Dat heeft veelal te maken met de zekerheidstelling. Even simpel gezegd: de boete moet aan het CJIB betaald zijn. Zo niet: dan wordt het beroep afgewezen en is er geen mogelijkheid meer voor een inhoudelijke behandeling. Daarom raden wij altijd aan: betaal de boete tijdig. Het liefst al in de fase bij de officier.

Zitting
Als wij naar de zitting gaan zullen wij een pleidooi houden en de gronden verduidelijken. Meestal wordt er meteen een beslissing genomen, andere keren duurt dit 6 weken of langer.

Hoger beroep
Na een beslissing van de Kantonrechter kan er meestal hoger beroep ingesteld worden bij het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden. Dit kan alleen als de boete hoger is dan €119,- euro. Alle bedragen hieronder is het niet mogelijk en eindigt de procedure hier. De procedure bij het Gerechtshof verloopt geheel administratief, tenzij er specifiek om een zitting wordt verzocht.

Kosteloze procedures
U ziet; het is een hele waslijst aan handelingen die wij verrichten om een zaak tot een goed einde te brengen. En het mooie is: alles is geheel kosteloos! De overheid legt u een boete op, dan mag u deze ook gratis laten behandelen door een rechtsbijstandverlener. Wij hameren erop dat dit in de toekomst ook zo zal blijven!

Verbo, uw specialist in het aanvechten van verkeersboetes
Aangezien wij zeer gespecialiseerd zijn in het aanvechten van boetes, raden we u aan uw verkeersboete bij ons in te dienen zodat u alle hulp – kosteloos- van ons ontvangt die u nodig heeft. Wij kijken niet alleen inhoudelijk naar argumenten om de boete onderuit te halen, maar kijken ook of u bijvoorbeeld recht heeft op korting op uw verkeersboete. Wij kennen de ins and outs van de regelgeving en weten precies waar wij naar moeten kijken voor een goed onderbouwd bezwaarschrift tegen een opgelopen boete.

Meld uw boete vandaag nog aan met het formulier hieronder. Dit is geheel kosteloos.

© Geschreven door F. Eggink – jurist bij Verbo Juridisch Advies, 17 juli 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Max. bestandsgrootte: 64 MB.

Ferdi Eggink

Juridisch adviseur E-mail ons 0681562262

Anderen bekeken ook

Zaak starten