Feitcode R545; vasthouden mobiele telefoon

Boete voor het vasthouden van een mobiele telefoon; Feitcode R545. Hoe kan ik bezwaar maken tegen deze boete?

Feitcode R545 ziet op het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat. Dit betreft niet zozeer enkel een mobiele  telefoon, maar álle apparaten waarmee je kunt bellen of waarmee een signaal wordt uitgezonden, zoals scanners van Post NL. Wat exact allemaal onder het verbod valt staat vermeld in de Memorie van Toelichting. Dit is een toelichting op de wet, aangezien een wetgever niet alles uitgebreid in wetsartikelen kan zetten.

Staande houden
In veel gevallen is een opgelegde boete voor feitcode R545 onterecht. Bij het zien van een dergelijke overtreding dient de verbalisant u staande te houden (artikel 5 Wahv – zie onze blog van 04 mei 2020). Het moet 100% duidelijk zijn dat het gaat om een mobiel elektronisch apparaat (zoals een mobiele telefoon) en dit moet de agent dan ook controleren. Op kenteken een boete uitschrijven voor R545 is niet mogelijk, omdat daarmee niet gecontroleerd wordt of het daadwerkelijk om een mobiel elektronisch apparaat ging. Wij horen en zien steeds vaker dat cliënten van ons een scheerapparaat vasthebben tijdens het rijden, een e-sigaret, wat opzoeken in hun portemonnee of drinken uit een blikje. Wat men daar ook van vindt; dit is echter niet verboden. Middels een flitscamera worden er ook enorm veel fouten gemaakt. Allerlei artikelen worden voor een telefoon aangezien, terwijl dat vaak niet het geval is. Hoe kan een camera immers constateren dat uw blikje cola een mobiele telefoon is? Een agent dient de foto’s uit te lezen, maar eigenlijk altijd worden de foto’s goedgekeurd en kunt u weer in bezwaar tegen een onterechte boete!


Deze meneer was zich aan het scheren tijdens het autorijden. Een scheerapparaat is aangezien voor een mobiel elektronisch apparaat. Deze boete gaat dus onderuit bij de officier of de Rechtbank!

Controleren
Door u niet staande te houden heeft de agent dus niet gecontroleerd om wat voor elektronisch apparaat het zou gaan en dat is wel vereist. Tevens dient er te worden gecontroleerd of het een “echte” telefoon was (of apparaat) en wat de kleur ervan is en het merk. Laatstgenoemde zijn geen reden om de boete te vernietigen, maar het levert wel extra argumenten op om twijfel te zaaien in een dossier.

Stilstaan en gebruik mobiele telefoon
Als u stilstaat langs de kant van de weg of voor een verkeerslicht mag u officieel uw mobiele telefoon gebruiken en vasthouden. Vooral het laatste woordje is belangrijk. Het Hof heeft al vaker uitgesproken dat het vasthouden van een mobiele telefoon iets anders is dan het aanraken van een mobiele telefoon. Bijvoorbeeld in een houder. Dat mag altijd. Ook tijdens het rijden. Het vasthouden mag alleen als u stilstaat. En dat is belangrijk, want dat vergeten verbalisanten nog wel eens. Ook het leggen van een mobiele telefoon op uw schoot tijdens het rijden is niet strafbaar gesteld. Het hebben van een mobiele telefoon op schoot of been kan volgens het Gerechtshof niet worden aangemerkt als vasthouden in de zin van artikel 61a RVV 1990 en valt niet onder feitcode R545.

Foutief bedrag
Het wil nog wel eens voorkomen dat u een boete ontvangt met feitcode AR545 voor een auto, terwijl u op de fiets was of op een scooter. Het bedrag is dan lager. Wij zorgen ervoor dat u in ieder geval een nieuwe boete ontvangt met een lager bedrag en vechten uiteraard ook door om deze boete in zijn geheel van tafel te krijgen!

Verbo, uw specialist in het aanvechten van verkeersboetes
Aangezien wij zeer gespecialiseerd zijn in het aanvechten van boetes, raden we u aan uw verkeersboete bij ons in te dienen zodat u alle hulp – kosteloos- van ons ontvangt die u nodig heeft. Wij kijken niet alleen inhoudelijk naar argumenten om de boete onderuit te halen, maar kijken ook of u bijvoorbeeld recht heeft op korting op uw verkeersboete. Wij kennen de ins and outs van de regelgeving en weten precies waar wij naar moeten kijken voor een goed onderbouwd bezwaarschrift tegen een opgelopen boete voor feitcode R545.

Meld uw boete vandaag nog aan met het formulier hieronder. Dit is geheel kosteloos.

© Geschreven door F. Eggink – jurist bij Verbo Juridisch Advies, 4 juli 2023

 

 

 

 

 

"*" geeft vereiste velden aan

Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Max. bestandsgrootte: 64 MB.

Ferdi Eggink

Juridisch adviseur E-mail ons 0681562262

Anderen bekeken ook

Zaak starten