Bezwaarschrift tegen WOZ aanslag

WOZ bezwaar

De WOZ beschikkingen komen er weer aan over belastingjaar 2020. Laat u niks wijs maken door uw gemeente of de VNG naar aanleiding van dit krantenartikel en maak bezwaar via Verbo Juridisch Advies! Ieder tientje dat van de WOZ waarde afgaat, scheelt u weer in uw gemeentelijke belastingen! Bezwaar maken via ons is tevens gratis!

Door de stijgende huizenprijzen gaan de WOZ-waardes steeds verder omhoog. Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal de WOZ-beschikking dit jaar alle records breken. Op de peildatum 1 januari 2019 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde €248.000 per woning, 7,8 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de hoogste stijging sinds jaren, volgens het CBS. De stijging is in Noord-Holland en Zuid-Holland het hoogst. In Noord-Holland steeg de gemiddelde woningwaarde met ruim 10 procent naar €318.000 per woning.

Score van 59%
De kans is groot dat de WOZ waarde van uw woning te hoog is ingeschat en wordt verlaagd middels een bezwaarschrift. Als dit het geval is bespaart u fórs op diverse gemeentelijke belastingen. Over 2019 heeft Verbo Juridisch Advies een score behaald van 59% aan gewonnen bezwaarschriften (en nog steeds zijn niet alle zaken afgehandeld óf liggen bij de Rechtbank). Hierbij is in vele gevallen de WOZ waarde naar beneden bijgesteld. Reeds op basis daarvan zijn huiseigenaren minder OZB belasting gaan betalen. En uiteindelijk werkt een lagere WOZ waarde door in de hypotheekrenteaftrek teruggave in verband met het eigenwoning-forfait. Dus al met al is het altijd slim bezwaar te maken tegen de -veelal veel te hoge- WOZ aanslagen.

Hoe wordt de WOZ bepaald
Bij het bepalen van de WOZ-waarde, gaan ambtenaren van uw gemeente niet uw huis binnen om te kijken hoeveel uw woning waard is. Neen, zij maken een inschatting gebaseerd op het bezoek van een paar vergelijkbare panden en een inventarisatie van diverse gegevens over het pand en perceel, oftewel “nattevingerwerk”. Toch heeft u er belang bij dat er wél kritisch naar uw eigen woning wordt gekeken. De hoogtebepaling of inschatting van die WOZ bepaalt namelijk de hoogte van verschillende belastingen en heffingen. U hoeft tegen deze heffingen niet apart bezwaar te maken, maar wel tegen de hoogte van de WOZ. Als u gelijk krijgt, wordt de WOZ waarde lager vastgesteld en daarmee betaalt u automatisch minder belasting en heffing.

WOZ waardeloket
Via deze website kunt u de WOZ waardes bepalen van huizen uit uw omgeving. In één oogopslag is te zien of uw waarde te hoog is vastgesteld.

Gratis bezwaar maken
U kunt via ons gratis bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ aanslag. Dit moet gebeuren binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ beschikking. Het invullen van uw gegevens op onze site kost u slechts 2 minuten van uw tijd!

Klik hier voor meer informatie.

© Geschreven door: F. Eggink – Verbo Jurdisch Advies
07 januari 2021

 

Ferdi Eggink

Juridisch adviseur E-mail ons 0681562262

Anderen bekeken ook

Zaak starten