Blog – Schending hoorplicht levert 25% korting op verkeersboete op

Het is eindelijk zo ver. Het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden is om en heeft het gehad met het structureel niet-horen door het CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie). Het CVOM is de partij die de bezwaren afhandelt. Structureel hoort zij de burger niet. Al jaren wordt hierover onder andere door ons geprocedeerd, maar keer op keer werd enkel de beslissing van de officier vernietigd. Nu is het dan eindelijk zo ver: hoort de officier u niet, dan wordt de boete in ieder geval geminderd met 25%. Is uw boete €200,- euro? Dan krijgt u in ieder geval €50,- terug. En dat is mooi meegenomen in deze dure tijden!

Hoorplicht
Wat is de hoorplicht? Als u een bezwaarschrift indient bij de officier dan kan het zijn dat u dit op papier niet zo goed kunt omschrijven. U heeft dan het recht om dit mondeling aan te vullen en te verduidelijken. Dit kan fysiek (dus op kantoor bij de officier) of telefonisch. Met het horen wordt er dus naar u geluisterd (althans dat is de bedoeling). De officier moet een verslag maken van de hoorzitting en deze wordt bij de beslissing op bezwaar gevoegd. Hoorzittingen organiseren kost tijd. En tijd is geld. Dus dacht het CVOM: “weet je wat, we gaan gewoon niet meer horen en lappen structureel de rechten van de burgers in Nederland aan hun laars. Burgers weten dat toch niet.” De meeste burgers in Nederland zullen dat inderdaad niet weten, gelukkig dat er nog rechtsbijstandverleners zijn die hier op toezien.
Vraag dus altijd -als u zelf bezwaar indient- om te worden gehoord. Officieel hoeft dit niet, maar om discussies in de rechtszaal te voorkomen: vraag altijd “ik wil worden gehoord”.

Inhoudelijke zaak
Het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden heeft op 22 november 2022 in een Arrest uitgesproken dat een burger die een boete heeft ontvangen van €240,- euro, niet gehoord is. De boete is verlaagd naar €180,- euro en het CVOM heeft daarmee een tik op de vingers gekregen. Dit werd ook wel eens tijd. Het speelt immers al járen dat de officier burgers niet hoort. Wij zijn blij met de uitspraak, maar het gaat ons niet ver genoeg. En dus proberen we in 2023 nog betere uitspraken te krijgen van het Gerechtshof.

Zelf bezwaar gemaakt?
Heeft u zelf bezwaar ingediend en heeft u al dan niet verzocht om te worden gehoord en heeft de officier uw bezwaarschrift ongegrond verklaard zonder u te horen? Dan nemen wij graag de zaak van u over om zodoende in ieder geval 25% korting te krijgen voor u op uw verkeersboete. Echter is ons hoofddoel uiteraard om uw boete helemaal van tafel te vegen. U kunt uw zaak via de website aanmelden bij ons. Stuur dan in ieder geval de CJIB beschikking mee en uw ingediende bezwaarschrift.

Wij blijven voor u klaarstaan!
In 2023 staan wij weer voor jullie klaar en zetten onze tanden in iedere nieuwe zaak die wij ontvangen. Ons motto is: dien iedere boete in want je weet op voorhand nooit of die boete terecht is uitgedeeld. Dat weet je pas als je bezwaar maakt en het procesdossier bestudeerd. Dus kom maar door met die boetes en bespaar veel geld in 2023!

Laat u dus niet ontmoedigen en stuur altijd al uw boetes in naar ons. Ook als u denkt dat uw boete wel terecht is. Wij doorlopen alle stappen en kijken of wij een opening kunnen vinden om uw boete kwijt te schelden. Dit uiteraard geheel gratis. Zie hiervoor ook een aflevering van Doe Maar Duurzaam van 22 januari 2022 op RTL Z.

 © Geschreven door F. Eggink – jurist bij Verbo Juridisch Advies, 06 januari 2023

 

"*" geeft vereiste velden aan

Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Max. bestandsgrootte: 64 MB.

Ferdi Eggink

Juridisch adviseur E-mail ons 0681562262

Anderen bekeken ook

Zaak starten